Home Pomocné Články Resekce jaterní tkáně (odstranění části jaterní tkáně)

Resekce jaterní tkáně (odstranění části jaterní tkáně)

Provádí se nejvíce pro postižení jaterní tkáně nádorem, zhoubným či nezhoubným. Nejčastějším postižením, které řeší současná chirurgie, je postižení rozsevem (metastasami) jaterními z nádorů především v oblasti zažívacího traktu a ponejvíce střeva tlustého.

Jaterní resekce mají ve světě cca 30ti letou tradici, i když opravdu běžné se stávají posledních 15 let. Jedná se o vytnutí různé části (až 70 %) jaterní tkáně postižené nádorem.

V předchorobí je často dřívější operace střev pro zhoubný nádor, ale ve více než 30 % je nález metastas jaterních současný (synchronní) s nálezem na střevu. Tento stav patří k nejvážnějším a velmi významně určuje prognosu onemocnění.

K operačnímu výkonu je pacient chystán velmi pečlivě především vyšetřením, které má za úkol vyloučit postižení jiných orgánů popř. uzlin v dutině břišní i jinde (plíce, kosti atd.). Při současném postižení dalších orgánů není odstranění jaterní tkáně s metastasou smysluplné.

Pacient je po pečlivém vyšetření, po proběhlé konzultaci v onkologickém teamu, popř. s konsiliárním vyjádřením odborníků interních oborů, rentgenologie a anesthesiologů a po seznámení s okolnostmi hospitalizován na našem oddělení.  Vše je chystáno včetně krevních testů, CT, sonographie a dalších potřebných vyšetření k operačnímu výkonu.

Operační výkon počíná otevřením dutiny břišní, kdy provádíme pečlivé vyšetření jednak manuálně a jednak ultrazvukovým přístrojem. Vyšetření stanovuje rozsah nádoru a jeho co nejpřesnější lokalizaci vzhledem k důležitým strukturám jaterní tkáně.

V dalším počíná vlastní resekce, tedy odstranění nádoru se zdravým lemem jaterní tkáně cca 2 cm.Tento postup je možný mnohým způsobem, ale poslední dobou se osvědčily přístroje, jejichž cena je sice vysoká, ale jejich přítomnost zaručí dobrý přehled  a zmenší krevní ztráty, které jsou - zvláště při větších resekcích -  významné.

Postupujeme pomocí ultrazvukového disektoru a aspirátoru CUSA, dalším pomocníkem je ultrazvukový skalpel. K ošetření zbývající jaterní plochy (resekční) slouží koagulace v argonovém prostředí. Operace trvají od 2 do 6 hodin. Při operaci je nutné vysoké soustředění, patřičné znalosti a praxe. Při operaci i po ní je nutno projít četnými úskalími a překonat možné komplikace. Mezi ně patří krvácení, hnisání, žlučové píštěle a celkové komplikace, které hrozí vždy - tj. plicní embolíí, poruchou krevní srážlivosti, infarktem srdečního svalu atd. V příznivém případě hojení bez komplikace je pacient propuštěn řádově ve dnech a dále je sledován na onkologii a naší indikační poradně. Často následuje léčba chemotherapií.

Na našem oddělení se tyto vysoce specialisované výkony provádějí 7 let a výsledky jsou srovnatelné s celosvětovými statistikami velkých center. Své znalosti jsme čerpali z návštěv německých i rakouských klinik (prof. Pichlmayer, prof. Bodner) a v naší republice především z plzeňské kliniky (prof. Třeška).

Výkony jsou u nás standardizovány, pravidelně sledujeme výsledky a podrobujeme je srovnání s klinickými soubory. Je nutno však říci, že ne každý nádor je možno z jater odstranit, je nutno si  uvědomit, že i když výsledky jsou povzbuzující, ne každá resekce znamená vyléčení nemocného.