Home Pomocné Články Rehabilitační léčba funkční sterility metodou paní Mojžíšové

Rehabilitační léčba funkční sterility metodou paní Mojžíšové

Stručný popis metody

Reflexním ovlivněním nervosvalového aparátu pánevního dna lze docílit regulace funkce ženských orgánů. K dosažení tohoto cíle se používá speciální pohybová léčba bederní  páteře, křížové kosti, pánve, kostrče a svalů  pánevního dna.

Indikace  léčby - gynekologické vyšetření  a léčení primární nebo sekundární sterility. Léčbu většinou indikuje gynekolog, ale mohou nás vyhledat  i samy ženy.

Podmínky nutné pro léčení metodou paní Mojžíšové

  • normální nebo hraniční spermiogram partnera
  • laparoskopicky  prokázaná průchodnost vejcovodů
  • průkaz, že probíhá ovulační cyklus u ženy měřením bazální teploty po dobu 3 měsíců

Otěhotnět mohou i ženy, které mají  teplotu monofázickou, neboť léčbou ji lze změnit na bifazickou. Metoda se hodí pouze pro úzký okruh ženské sterility a nutným předpokladem je aktivní spolupráce ženy. Důležité je i působení na psychologii ženy a zapojení partnera do léčby.

Kontraindikace metody - špatný spermiogram partnera, neprůchodnost  nebo chybění vejcovodů po zánětech nebo operacích.

Organizace léčby

  1.  vstupní vyšetření rehabilitačním lékařem zaměřený na diagnostiku funkčních změn pohybového aparátu
  2. úvodní pohovor s fyzioterapeutkou o podstatě, postupu léčby a významu aktivní spolupráce
  3. žena je instruována o cvičení, které provádí doma denně po dobu 4-6 týdnů
  4. v první polovině menstruačního cyklu žena po telefonické dohodě dostaví k individuální léčbě – na základě vstupního vyšetření je provedeno uvolnění svalů pánevního dna, kostrče, pánevních a lumbálních segmentů . Pokud se nepodaří funkční změny těchto struktur upravit , celý postup se opakuje v první polovině dalšího menstruačního cyklu
  5. po odstranění funkčních změn provádějí ženy cviky zpevňující svalový korset páteře  a pánevního dna,aby se  předešlo recidivám   
  6. každá žena je tímto způsobem sledována několik měsíců. Pokud nedochází k recidivám funkčních změn páteře a pánevního dna, cvičí  žena dále samostatně doma. Obecně platí, že čím starší žena, tím déle trvá, než se stav upraví.

Závěr

Jde o účinnou metodu léčení funkční sterility, která není ale vhodná pro každý  neplodný pár. Účinnost metody se udává okolo 30%. Nejvíce případů otěhotnění  je po 3 – 6 měsících od započetí léčby.