Home Pomocné Články Metoda ACT

Metoda ACT

ACT - akrální koaktivační terapie je metoda vzpěrných cviků vycházející z vývojové kineziologie. Zakladatelkou metody je PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph.D. (Rehaspring Čelákovice). Metoda je využitelná u všech spolupracujících pacientů. V naší nemocnici využíváme metodu k rehabilitaci pacientů v oblasti neurologie, ortopedie, traumatologie, gynekologie, geriatrie, pediatrie, na odděleních lůžkové péče i v ambulantní rehabilitaci. Lze však využít i u zdravých osob ke zlepšení kondice či sportovního výkonu, nebo jako kompenzační cvičení u sportovců. S dobrou odezvou se setkáváme u klientů, kteří vyhledávají terapii jako prevenci vadného držení těla při jednostranném profesním přetížení. Základním cílem terapie ACT je napravit špatné pohybové návyky pomocí motorického učení.

Principy

Metoda využívá principy motorického učení, pohybových dovedností a pohybových vzorů, které fyziologicky získává a rozvíjí zdravé dítě od narození do jednoho roku věku. My tyto pohybové vzory přenášíme do terapie.

Cíl terapie

Cílem terapie je dosáhnout co nejefektivnějšího držení těla, ideální funkce svalů, svalových skupin a kloubů.

Techniky

K základní terapii využíváme akra a vzpěr do aker (ve stručnosti - akry nazýváme: na horní končetině kořen zápěstí, na dolní končetině patu). Cviky volíme v polohách z motorického vývoje dítěte od jeho narození do jednoho roku věku.

K terapii lze využít množství pomůcek podle kondice a schopností pacienta.

Terapie

Fyzioterapeut provede vstupní vyšetření před zahájením vlastní terapie, dle tohoto vyšetření vybere základní cviky a po jejich zvládnutí přidává na obtížnosti a dávkování cviků. Terapie vyžaduje aktivní spolupráci pacienta, je lehce pochopitelná, zvládnutelná a má mnohostranné využití. K aplikaci terapie mají kompetence pouze certifikovaní terapeuti proškolení v centru REHASPRING Čelákovice u PhDr. Ingrid Palaščákové Špringrové, Ph.D.

Nejčastější diagnózy

  • Bolestivé stavy páteře
  • Vadné držení těla
  • Výhřez meziobratlové ploténky
  • Stavy po cévní mozkové příhodě
  • Stavy po úrazech a ortopedických operacích
  • Opožděný motorický vývoj dítěte
  • Dysfunkce pánevního dna a komplikace s tím spojené
  • Prevence bolestivých stavů z profesního přetížení
  • Zlepšení kondice a sportovních výkonů